De mens en zijn dromen
Daniël van Duijn is schrijver, docent en tijdontwerper. Hij kijkt net wat anders naar tijd dan de meeste mensen, namelijk als bouwsteen van de wereld om ons heen. Tijd kan niet los worden gezien van ruimte en andersom.
Plaatsen we ergens rechte lijnen, dan gedragen mensen zich anders dan in de buurt van cirkels, en wijzigt ook hun tijdbeleving. Een fontein of park in de stad, een kronkel in het fiets- of wandelpad. Het zorgt ervoor dat we ons heel anders voelen en voegt speelsheid en ontspanning toe aan de publieke ruimte. Ook op het werk. Samen de dag starten in een kring of tussen de middag warm lunchen (in plaats van gejaagd zijn) hebben een verbluffend resultaat.
Ik geef inzicht in waarom bepaalde praktijken zo goed werken en energie geven. En hoe sommige langzame en vervelende processen sneller kunnen worden voltrokken via shortcuts, out-of-the-box denken en eerlijkheid. Ik help woorden vinden voor gevoelens, en consequenties te verbinden aan nieuw opgedane kennis. Die is namelijk pas wat waard als deze ook in de praktijk wordt gebracht en werknemers leren spelen met de tijd.
Door jarenlang onderzoek naar de relatie tussen tijd en ruimte, vorm en inhoud, beleving en gedrag, kan ik mensen helpen om een gezonde tijdbalans te bereiken. Zowel in hun persoonlijk leven als op het werk. Zodat ieder de juiste tijd en de juiste plek vindt.
Multi-disciplinair kunstenaar
Daniël is opgeleid tot ingenieur, regisseur en politicoloog. Hij smeedt deze achtergronden samen in een denkraam dat het verleden begrijpt, het heden duidt en de toekomst voorspelt. In zijn nieuwsbrief Flessenpost illustreert hij hoe verschillende soorten tijd invloed hebben op ons leven, en hoe we in een hectische wereld de regie over onze tijd terugpakken.
Zijn fascinatie voor tijd begon tijdens een onderzoek naar het Europees spoornetwerk. De onderzoeksvraag of Europese treinen sneller konden rijden door standaardisering van spoormaterieel en infrastructuur bleek al gauw: nee, want te kostbaar. Maar de definitie van tijd en de verwachtingen van reizigers bleken wel vormbaar. Wat als de 40-urige werkweek wordt ingekort en het aantal vakantiedagen toeneemt, willen mensen dan nog steeds zo snel mogelijk van A naar B, of wordt langzaam reizen ook een optie?
Zo begon een zoektocht die resulteerde in een tussentijdse publicatie, diverse lezingen, plannen voor een tijdwinkel en politieke partij LEF, waarmee Daniël deelnam aan de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Het doel van LEF is om meer ambitie en verbeeldingskracht naar de politieke arena te brengen en de jeugd een plek aan tafel. Geen andere bevolkingsgroep is zo goed in omdenken, eenvoud en eerlijkheid, zaken waar het in de politiek nogal aan ontbreekt.
Daniël is geboren en getogen in Amsterdam Zuid-Oost, een groen en multi-cultureel stadsdeel in de drukke hoofdstad. Binnenkort verschijnen van zijn hand twee boeken. Een utopisch essay over 12 kleine ideeën met een grote impact. En een boek over tijd, waarin hij analyseert hoe het Westen is veroverd door haast en tijdschaarste, maar met moed en wilskracht de overstap kan maken naar onthaasting en tijdrijkdom.